Girard Perregaux

  • Girard-Perregaux-002
  • Girard-Perregaux-003
  • Girard-Perregaux-004
  • Girard-Perregaux-005
  • Girard-Perregaux-006
Girard-Perregaux-002Girard-Perregaux-003Girard-Perregaux-004Girard-Perregaux-005Girard-Perregaux-006

Als wij terug gaan in het verleden van Girard Perregaux dan is dit merk nauw verbonden met twee iconen van de Zwitserse horloge-industrie.

Eerst was er de beroemde horlogemaker uit Geneve, de in 1772 geboren Jean-François Bautte. Hij was al op zeer jonge leeftijd wees geworden, en is misschien juist daarom zeer vastberaden door het leven gegaan. Hierdoor heeft hij zich op zeer jonge leeftijd al veel verschillende ambachten eigen gemaakt zoals het maken van horlogekasten, horlogemaker, guillocheren, juwelier en goudsmid. In 1791, op negentien jarige leeftijd (!), maakte hij zijn eerste horloge.

Dit was een zeer dun horloge waardoor Jean-François Bautte dan ook als eerste producent van ultradunne horloges wordt gezien.

Jean-François Bautte was bovendien ook een visionair industrieel en zakenman. Hij vestigde namelijk een fabriek in Genève en huisvestte daar alle horloge ambachten onder één dak. Internationaal verwierf Jean-François Bautte naam en faam. Ook bij de koninklijke hoven in Europa en met Turkije, India en China werd veel handel gedreven.

De andere icoon uit het verleden van Girard-Perregaux was de in La Chaux-de Fonds geboren Constant Girard. Hij richtte in 1852 de horlogefirma Girard-Perregaux op. Hij trouwde in 1854 met Marie Perregaux, een telg uit een familie van belangrijke horlogehandelaren uit Le Locle.

De manufactuur Girard-Perregaux ontstond in 1856. Hij werd nationaal en internationaal beloond met een aantal onderscheidingen op tentoonstellingen. Hij was prijswinnaar in 1867 met een Tourbillon op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Zijn top heeft hij in 1889 beleefd, toen hij zijn beroemde Tourbillon met drie gouden Bruggen maakte.

Dit verbazingwekkende zakhorloge was een technisch en esthetisch meesterwerk, en wordt nog steeds beschouwd als een van de meest begerenswaardige mechanische horloges.

In 1880 ontwikkelde Constant Girard op verzoek van de Duitse Keizer Wilhelm 1 een polshorloge voor de marineofficieren.

Het glas werd door een rooster beschermd tegen schokken. Er werden toen ongeveer 2000 polshorloges gemaakt, en was hierdoor feitelijk het eerste in serie gemaakte polshorloge.

Toch zou het nog enige tientallen jaren duren, voordat het polshorloge populair zou worden.

Na dat Constant Girard in 1903 kwam te overlijden, ging de leiding over naar zijn zoon Constant Girard-Gallet. Constant jr. nam in 1906 de firma Bautte over. Zo werden twee beroemde namen uit de geschiedenis der Haute Horlogerie verenigd.

Wilt u een Girard Perregaux horloge kopen? De collectie van Girard Perregaux is bij ons, Juwelier Harry Tromp in Amsterdam, te verkrijgen.